Marieke's voetverzorging
Ambulant medisch pedicure

Diabetische en reumatische voet

Diabetische voet/DM/suikerziekte
Er zijn veel verschillende klachten op het gebied van de diabetische voet. Voeten kunnen gevoelloos of juist pijnlijk zijn. Voeten kunnen warm en rood of juist koud zijn. Mensen kunnen wonden hebben die niet vanzelf dicht gaan.
Heeft u suikerziekte, maar geen klachten aan uw voeten? Het is belangrijk dat u uw voeten altijd goed in de gaten blijft houden en verzorgd. Soms voelt u klachten niet, door de neuropathie (zenuwaantasting). Ook kunnen problemen snel ontstaan en nog sneller verergeren. Het dagelijks goed controleren van uw voeten is onmisbaar bij het voorkomen van voetproblemen.

Belangrijke adviezen bij diabetes mellitus:
Dagelijks uw voeten goed controleren of laten controleren door een ander.
Nooit op bloten voeten lopen.
Draag goed passende schoenen en sokken.
Controleer uw schoenen voor het aantrekken op steentjes en dergelijke.

Schoenen: bi voorkeur van leer, zacht materiaal, soepel bovenwerk, geen sierstiksels.

Geen voetbadjes nemen. Een weken huid is erg kwetsbaar waardoor u het risico op wondje verhoogd.
Nooit uw voeten opwarmen aan een kachel, kruik of voetenbad. Door verminderd of geen gevoel kan u uw zich verbranden.
Wondjes die niet binnen drie dagen dicht zijn. Dient u aan uw arts te laten zien.

Vergoeding van een pedicure behandeling diabetes mellitus.
In 2015 zijn er wat dingen veranderd betreffende de vergoeding van voetverzorging. Vergoeding vanuit het basispakket vind plaats indien u zorgprofiel 3 of hoger heeft.
Het zorgprofiel word vast gesteld door u behandelarts. Bij diabetes mellitus type 2 is dit uw huisarts/praktijkondersteuner. Bij diabetes mellitus type 1 is dit een internist.
De arts dient u door te verwijzen naar de podotherapeut voor een behandelplan.
De podotherapeut verwijst u dan weer naar een pedicure.


Reumatische voet
Reumatoïde Artritis (chronische gewrichtsontsteking) is een vorm van reuma die relatief vaak voorkomt. Meestal in de handen en voeten.
Gewrichten kunnen zwellen, rood en pijnlijk worden. Reumaknobbels aan de voeten ontstaan, waardoor de er vergroeiingen optreden. Tenen en voet veranderen van stand. Lopen word moeilijker en pijnlijk.


De pedicure kan het overtollig eelt verwijderen. En adviseren, verwijzen voor eventuele hulpmiddelen zoals een orthese, zolen of aangepast schoeisel.
Goed passend schoeisel is erg belangrijk. Bij voorkeur van leer, zacht materiaal met een soepel bovenwerk, zonder sierstiksels. Een schoen met veters of klittenband is het beste aan te passen en u voet. 


Vergoeding van pedicure behandeling reumatische artritis.
Tot op heden kan de factuur van de pedicure behandeling nog bij uw zorgverzekering worden gedeclareerd. Mits de pedicure hiervoor gediplomeerd is.